AVO navštívila dalšího člena – Membrain s.r.o.

S Dr. Kyselou a Dr. Hartychem z Membrain řešil Dr. Říha z AVO mj. možnosti uspořádání workshopu k otázkám účelové podpory po roce 2022. Dále diskutovali Metodiku hodnocení VaV, která v mnoha aspektech výzkumné organizace znevýhodňuje. Membrain vyjádřil zájem o diskusi o tomto tématu na úrovni AVO i RVVI.

riha membrain

Liberecký kraj patří v posledních letech z hlediska ročního úhrnu srážek, dostupnosti podzemní vody apod. k nejvíce postiženým v ČR. Purifikace vody bude tedy do budoucna stále zásadnějším tématem, které se může potenciálně stát jedním z pilířů možné potenciální platformy VODA v rámci nové Strategie inteligentní specializace Libereckého kraje.

MemBrain je výzkumná, inženýrsko-technologická společnost, která svou činnost zaměřuje především na výzkum a inovační aktivity v oblasti membránových procesů, zejména pak na přenos výsledků výzkumu do komerční praxe. Společnost, která je 100% vlastněna mateřskou firmou MEGA a.s. držitele ocenění „Česká hlava“ Luboše Nováka, vyvíjí své aktivity ve Stráži pod Ralskem, administrativně spadající do území Libereckého kraje.

Hlavním oborem činnosti jsou membránové separační procesy – separace kapalin a plynů. Zákazníkům společnost nabízí vývoj technologického řešení separace a čištění kapalných směsí či roztoků a plynů na základě aktuálních vědeckých poznatků v oboru membránových technologií. Firma podporuje procesy vedoucí k vývoji nových výrobků, technologií a jejich zavedení do praxe.

Portfolio výzkumných a komerčních aktivit je rozděleno do čtyř oborových segmentů. V rámci segmentu Voda je řešeno zejména odsolování vodných roztoků, zakoncentrování anorganických roztoků (NaCl), výroba ultračisté vody, řešení problémů s odpadní vodou či jiným odpadním médiem, recyklace cenné složky z odpadních roztoků zpět do výroby (NH4NO3). V segmentu Potravinářství je řešeno odsolování mléčné syrovátky, stabilizace a úprava pH vína či moštů, odsolování ovocných šťáv, purifikace cukrů. V segmentu cenné látky je řešeno čištění a zakoncentrování organických roztoků (L-karnitin), odsolování a separace cenných složek z biomasy (xylóza), filtrace či deacidifikace roztoků glykolů, čištění organických látek, např. aminokyselin. V segmentu Separace plynů pak obohacování metanu z bioplynu.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.