Geneticky modifikovaná jablka, která nehnědnou míří na americký trh

Credit: Okanagan Specialty Fruits Inc.

Credit: Okanagan Specialty Fruits Inc.

Jablka na obrázku jsou odrůda Granny smith. Jablko vpravo je produktem více než desetiletého výzkumu kanadské zemědělské a biotechnologické společnosti Okanagan Specialty Fruits. Hlavní výhodou těchto jablek je to, že již nemusejí být chemicky chráněna a tím se ušetří 30-40% z ceny.

A jak společnost docílila toho, že jablka nehnědnou? Nová jablka byla geneticky upravena tak, že produkce enzymu polyfenoloxidázy – ten je odpovědný za hnědnutí – je v jednotlivých vláknech ovoce zpomalena. Vývojáři toho dosáhli přidáním kopie genu, který tento enzym produkuje. To zní trochu paradoxně, ale funguje to. Jablka reagují na nadprodukci enzymu tím, že ho úplně přestanou produkovat.

Americká vláda nedávno schválila tato geneticky modifikovaná jablka pro komerční produkci. Otázkou však je, jestli je lidé přes příznivější cenu budou kupovat, když na nich bude nálepka “GM modified”.

V České republice se o geneticky modifikovaných potravinách zatím příliš nemluví. Možná se to změní, až začne fungovat supermoderní ovocnářský výzkumný institut Holovousích.

Zdroj: Sciencealert

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s