Jak zneutralizovat česnekový dech

cesnek

V dubnu vědci na Ohio State University publikovali článek, ve kterém vysvětlují, jak neutralizovat česnek, respektive sloučeniny síry, které obsahuje. Zde jsou jejich závěry: 

1. KOUSNĚTE SI DO JABLKA
Plody, které na vzduchu hnědnou obsahují oxidační enzym. Tato sloučenina spouští chemickou řetězovou reakci, která převoní nepříjemné sulfidy.

2. NAPIJTE SE ZELENÉHO ČAJE
Je založený na rostlinných chemikáliích známých jako polyfenoly, které pracují pomocí podobného mechanismu a neutralizují všechny čtyři sloučeniny síry.

3. LOKNĚTE SI CITRONOVÉ ŠŤÁVY
Kyselé nápoje s hodnotou pH nižší než 3,6 ničí enzym alliinase, který se aktivuje, když je česnek rozdrcený a zvyšuje páchnoucí vlastnosti síry.

PS: A víte, že v Olomouci ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby jsou udržovány genetické kolekce česneku kuchyňského? Základy kolekcí byly položeny již v roce 1951. Nyní je kolekce genetických zdrojů česneku tvořena 657 genotypy, pocházejících ze 30 států celého světa.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s